ALT OM MAROKKANSKE FLISER

Hvordan laves marokkanske fliser (cementfliser)?

Marokkanske fliser er cementfliser fremstillet efter klassisk metode med klassisk design. Råmaterialet består af cement, marmormel, silica-sand, farvepigmenter og vand. På en 12 mm tyk cementbase støbes mønsteret med farvepigmenteret cement, hvilket giver en ca. 4 mm tyk slidflade med kontinuerligt mønster. Pladerne presses derefter ind i en hydraulisk presse og tørres derefter langsomt, så cementen hærder. Dette giver holdbart klinker med mønstre, der næsten ikke kan slides væk. Vi har omhyggeligt valgt producenter for at kunde tilbyde et produkt af høj kvalitet.

Under fremstillingen trænger salte og organiske farvepigmenter som findes i cementen op til overfladen og kan forårsage mindre forandringer i overfladen. Fugt, der trænger op fra flisen, kan også give nuanceforskel og konturer i overfladen. Disse er normalt allerede udjævnet under transport, og når vores plader når kunden, er overfladen for det meste glat og fin. Under hærdning kan der også forekomme små variationer i størrelse og tykkelse, men der er meget små forskelle sammenlignet med andre marokkanske fliser, da vores plader tørres med en ensartet hastighed og temperatur. Disse minimale forskelle er normalt ikke synlige for øjet og kan næppe måles.

Pleje og imprægnering af Marokkanske fliser

De fleste cementfliser er helt ubehandlede og er derfor følsomme over for snavs og fedt. Vi har valgt at have vores fliser forbehandlet (miljøvenlig og vandopløselig) allerede på fabrikken, så de ikke er så følsomme. De har brug for imprægnering før fugning, men de er ikke så følsomme under lægning og håndtering, hvilket i høj grad letter på lægningsprocessen. Der er flere måder at behandle / imprægnere fliserne på, og vi anbefaler, at du læser om, hvilken metode der er den rigtige for dig. En overkommelig og god imprægnering er imprægnering. Det lugter ikke stærkt og kan bruges både indendørs og udendørs. Se instruktioner på emballagen og her. Hvis du vil have et helt miljøvenligt alternativ, kan du behandle med klar sæbe. Det giver ikke en lige så beskyttende overflade, men fungerer godt i områder, der ikke udsættes for meget fugt eller fedt.

Før montering

Sørg forat klæber og fugemasse er tilpasset det område hvor fliserne skal lægges, og at underlaget er klargjort. Det er også vigtigt at vælge den rigtige nuance på fugen. En fugemasse med farvepigment kan farve af på pladen, da fugt og pigment fra fugemassen trænger ind i den porøse plade. Dette gælder selv efter imprægnering, da det er umuligt at lukke alle porerne i cementen helt. Brug en fuge, der passer til pladens grundfarve (for det meste lysegrå).

BEMÆRK! Brug ikke mørk fugemasse!

  • Det er rimeligt at regne med at man bruger cirka 1,5 til 2 gange mere klæber end normalt.
  • Sørg for, at underlaget er plant og stabilt.
  • Pladeskæring udføres med en vandsav eller vinkelsliber.
  • Montering
  • Brug en groftandet tandspartel. Arbejd med linjer i stedet for kryds, så du kan tilpasse mønsteret bagefter.
  • Spred klæber på underlaget og på undersiden af ​​pladen.
  • Fugt hver flise før montering. Du kan sprøjte undersiden med en blomstersprøjte eller simpelthen dyppe pladerne i vand, før du monterer dem.
  • Fugens bredde holdes så smal som muligt for at fremhæve det smukke mønster, ca. 11⁄2-2 mm. Hvis fliserne skal lægges på varmegulv, anbefales mindst 3-4 mm samling.

Behandling / imprægnering

Sørg for, at fliserne er tørre, rene og støvfri. Følg instruktionerne for den behandling, du har valgt, normalt anført på pakken.

Hvis du har valgt at behandle med neutral, farveløs sæbe, blandes den med lidt vand og gnides ind med en grov svamp (husk, at en grøn svamp kan misfarve). Gnid ind, indtil sæben er absorberet, og overfladen er mættet. Tør overskydende væske af. Tør af med en tør klud. Hvis der er behov, kan man efterbehandle, og brug neutral sæbe til rengøring / vedligeholdelse.

Neutral, farveløs sæbe bruges også til efterbehandling af imprægnerede fliser efter fugning.

Fugning

Fugning udføres tidligst 24 timer efter lægning / behandling. Sørg for at vælge en fugemasse, der ikke indeholder farvepigmenter, der kan farve af på flisen. Brug en fugemasse, der er normalflydende eller lidt mere letflydende.

Fuge et lille område ad gangen, og sørg for at tørre rester af fugemasse af med en gang, så de ikke brænder til flisen. Tør også fugen af med en grov svamp, der ofte skylles i rent vand. Der kan være en tåget hinde på fliserne, men dette forsvinder ved efterbehandlingen eller kort derefter.

Efterbehandling

Når fugen er helt tørret, er det en god ide at efterbehandle fliserne. Både for at fjerne den "tåge", der kan opstå ved fugning, og for at give en ekstra beskyttende overflade og glans.

Bland neutral, ufarvet sæbe med lidt vand og gnid ind i pladerne. Tør ren, så der ikke dannes vandpytter.

Varmegulv

Hvis fliserne monteres på gulvvarme, er det vigtigt at bruge en lidt bredere fuge (mindst 3-4 mm), og at du venter med at tænde gulvvarmen indtil gulvet er helt tørt. Vent 10-12 uger og øg derefter varmen i trin, så gulvet langsomt varmes op og al fugt langsomt tørrer op. Hvis fugt er inde i pladerne, og de opvarmes for hurtigt, kan pladen revne og / eller forårsage fugtskader.

Frost

Cementfliser kan bruges udendørs og er egentlig frostbestandige. Problemet er, hvis pladen udsættes for fugt og fryser, før fugtigheden er tørret helt. Vand udvides, når det fryser, og fordi cement ikke gør det samme, kan pladen revne. Derfor anbefaler vi ikke at bruge marokkanske fliser udendørs. Hvis du alligevel vælger at gøre det, er det på din egen risiko.

Forkert håndtering

Disse instruktioner er kun forslag til, hvordan man lægger cementplader. Vi kan ikke påtage os ansvar for fejl, der kan opstå under montering / fugning / behandling.

 

  • Misfarvning kan forekomme, hvis du ikke tørrer fugtrester direkte, eller hvis du lader fugerester ligge på flisen for længe.
  • Misfarvning finder også sted, hvis du vælger det forkerte fugemasse, eller en farvet fugemasse, eller hvis fugt kan trænge op fra underlaget.
  • Utilstrækkelig imprægnering / behandling kan også forårsage problemer, samt hvis fliserne blev udsat for snavs / støv før behandling.
  • Plader kan revne, hvis underlaget ikke er jævnt og stabilt, eller hvis gulvvarmen tændes for tidligt, eller hvis gulvet opvarmes for hurtigt.
  • Nogle pletter eller misfarvning kan afhjælpes med eddike blandet med vand, der gnides ind eller med vandslibning (fint sandpapir og vand). Husk at gentage imprægneringen efter

Klager efter lægning modtages ikke.